«Ανθεκτικότητα» ενάντια στην πανδημία

Ο κόσμος συνεχώς αλλάζει. Εξελίσσεται, δοκιμάζεται, περνά περιόδους ευημερίας και κρίσης. Οι παρούσες συνθήκες μας το επιβεβαιώνουν. Η υγειονομική κρίση που περνά η ανθρωπότητα, έχει ανατρέψει τα δεδομένα της καθημερινότητάς μας: την εργασία, το εμπόριο, τις συναλλαγές, τη διασκέδαση, την επικοινωνία, τις μεταφορές, το επιχειρήν.


Η παρούσα κρίση αποκάλυψε τις αδυναμίες των πόλεών μας. Η πανδημία είναι ένα «αστικό» φαινόμενο, με πάνω από 95% των κρουσμάτων στις πόλεις. Η πόλη δοκιμάζεται διότι λόγω της πυκνότητάς της διαχέει τους κινδύνους ευκολότερα.


O φόβος της εξάπλωσης της πανδημίας –τουλάχιστον εως ότου βρεθεί εμβόλιο και θεραπεία, απειλεί την ελκυστικότητα των πόλεων, οι οποίες καλούνται να αποδείξουν ότι είναι ανθεκτικές, ότι μπορούν να ξεπεράσουν τον κίνδυνο, ότι

μπορούν να προσφέρουν ασφάλεια, αλλά και προστασία από μελλοντικές απειλές, πάσης φύσης.


Η έννοια των ανθεκτικών πόλεων δεν είναι καινούρια. Η πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, η ισότητα, η ασφάλεια, η δημόσια υγεία και η ποιότητα ζωής βρίσκονται στην καρδιά των προτεραιοτήτων των ανθεκτικών πόλεων που στοχεύουν να προσελκύουν ανθρώπους και επιχειρήσεις που δημιουργούν μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.


Η παρούσα κρίση θα πρέπει τελικά να οδηγήσει σε καλύτερες πόλεις. Δημόσια και ιδιωτική πρωτοβουλία συντονισμένα και βάσει πλάνου μπορούν να εξασφαλίσουν στους πολίτες την ποιότητα ζωής που δικαιούνται.


Ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η βελτίωση των υποδομών, η επένδυση σε δίκτυα επικοινωνίας και έξυπνες τεχνολογίες αποτελούν προτεραιότητες.


Τα «μεγάλα δεδομένα», η ψηφιοποίηση και η συνδεσιμότητα μπορούν να βοηθήσουν τις πόλεις να ενεργούν προληπτικά και ευέλικτα και να λαμβάνουν τις απαραίτητες σχεδιαστικές και διαχειριστικές αποφάσεις γρήγορα και αποτελεσματικά.


Ο ρόλος των πόλεων είναι και θα παραμείνει σημαντικός.


Η δημιουργικότητα, η καινοτομία, η παραγωγικότητα είναι δράσεις που γεννιούνται μέσα από την πυκνή αλληλεπίδραση των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στις πόλεις. Αυτό αποδεικνύει ο βαθμός αστικοποίησης των μεγάλων

παγκόσμιων αστικών κέντρων τα τελευταία χρόνια, που έχουν λειτουργήσει σαν πόλοι έλξης του παραγωγικού πληθυσμού και αποτελούν κέντρα οικονομικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Αυτή η τάση δεν προβλέπεται να ανακοπεί.


Σύμφωνα με τις προβλέψεις των Oxford Economics τα επόμενα 10 χρόνια ο παραγωγικός πληθυσμός του Λονδίνου θα αυξηθεί κατά 9.2%, της Κοπενχάγης κατά 9.9% και της Στοκχόλμης κατά 14.7%,.


Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων και των κτηρίων είναι η απάντηση στον μετριασμό του σημερινού κινδύνου και στην ασφαλή επανεκκίνηση της ζωής της πόλης. Είναι η απάντηση στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων και η δημιουργία ενός ασφαλούς πλαισίου όπου πολίτες και επιχειρήσεις ευημερούν και είναι και η απάντηση στην προστασία του πλανήτη και στη σταδιακή μείωση των αιτιών που προκαλούν αυτούς τους κίνδυνους.


Πλέον η ανθεκτικότητα δεν είναι απλά ένα επιθυμητό συστατικό των πόλεων. Είναι

προαπαιτούμενο για τους νέους σκεπτόμενους πολίτες, για τους καινοτόμους επιχειρηματίες, για τους ηθικούς και ευσυνείδητους επενδυτές που επιλέγουν έργα με θετικό κοινωνικό αποτύπωμα, τα οποία διακρίνονται από τις αρχές τις βιωσιμότητας.

Ελευθερία Μητσοστεργίου

Διευθύντρια Ευρωπαϊκής Έρευνας Savills

Πρόεδρος ULI Greece & Cyprus

 RECENT POSTS: