Σε αύξηση αιτήσεων κατά 50% για την ελληνική χρυσή βίζα μπορεί να οδηγήσει η απόφαση της Πορτογαλίας να αποσύρει το αντίστοιχο πρόγραμμα της, τονίζει ο Kashif Ansari, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Juwai IQI, σε δηλώσεις του στο GreekGuru.net.
Ο αρχηγός της Juwai, μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες πώλησης κατοικιών που απευθύνεται σε Κινέζους αγοραστές, τονίζει ότι το ελληνικό πρόγραμμα «είναι ελκυστικό από μόνο του» και παραμένει δημοφιλές σε Κινέζους επενδυτές.

"Πιστεύουμε ότι οι αιτήσεις Golden Visa μπορεί να αυξηθούν περισσότερο από 50% στην Ελλάδα με το κλείσιμο του πορτογαλικού προγράμματος. Καθώς οι Κινέζοι ξεκινούν πάλι τα διεθνή ταξίδια, ίσως και από αυτούς να περιμένετε αύξηση συμμετοχής του προγράμματος. Η Κίνα αντιπροσωπεύει ήδη το 62% του συνόλου των ενεργών ελληνικών Golden Visas", επισημαίνει ο ίδιος.
Ο αριθμός των προγραμμάτων χρυσής βίζας που προσφέρονται στην Ευρώπη μειώνεται καθώς πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ευθύνεται για την αύξηση τιμών στην αγορά κατοικίας και την ίδια στιγμή παρέχει ευκαιρίες για ξέπλυμα χρήματος.
Εκτός από την Πορτογαλία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν, επίσης, αποσύρει το αντίστοιχο πρόγραμμα τους, αποφάσεις που ωθούν όλο και περισσότερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα.
"Ο αριθμός των προγραμμάτων χρυσής βίζας υψηλής ποιότητας που προσφέρουν διαμονή στη ζώνη Σένγκεν της Ευρώπης μειώνεται ταχύτητα. Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ιρλανδία διέκοψαν παρόμοια προγράμματα βίζας τους τελευταίους 18 μήνες. Η Πορτογαλία θα κλείσει σύντομα και το δικό της, ενώ οι πολιτικοί στην Ισπανία κάνουν λόγο για τον περιορισμό ή το κλείσιμο του δικού τους προγράμματος - κατά συνέπεια, μένει μόνο η Ελλάδα, η Μάλτα και η Λετονία", προσθέτει ο κ. Ansari.
Η ζήτηση για την ελληνική Golden Visa παραμένει ισχυρή παρά τη μείωση του ενδιαφέροντος από Κινέζους αγοραστές που επέφερε η πανδημία και το πάγωμα των διεθνών ταξιδιών που ακολούθησε.
Πρόσφατα στοιχεία από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δείχνουν ότι το 2022 εκδόθηκαν 2.767 νέες επενδυτικές άδειες μετανάστευσης, σημειώνοντας αύξηση 81% σε σχέση με το 2021.
Ωστόσο, ο αριθμός εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από τα επίπεδα του 2019, όταν σημειώθηκε ρεκόρ 3.504 νέων αδειών.
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τις αντιδράσεις κατά του προγράμματος στην Ελλάδα, το κυβερνητικό επιτελείο άλλαξε τα κριτήρια της χρυσής βίζας.
Για τους ξένους επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν ένα σπίτι σε περιοχή με ισχυρή ζήτηση, όπως το κέντρο της Αθήνας και τα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης, διπλασιάζεται το ποσό της απαιτούμενης επένδυσης στις 500.000 ευρώ, από 250.000 ευρώ προηγουμένως.
Για όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν σπίτι στις υπόλοιπες λιγότερο δημοφιλείς περιοχές, η ελάχιστη απαιτούμενη επένδυση παραμένει στις 250.000 ευρώ.
Ο κ. Ansari προβλέπει ότι οι αλλαγές δεν πρόκειται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι τα ποσά που διαθέτουν οι Κινέζοι συχνά υπερβαίνουν το νέο ελάχιστο όριο.
“Οι Κινέζοι αγοραστές τείνουν να κάνουν μεγάλες επενδύσεις που ανέρχονται στις 650.000 ευρώ κατά μέσο όρο, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί Κινέζοι αιτούντες δεν θα επηρεαστούν από το ποσό της νέας ελάχιστης επένδυσης”, υπογραμμίζει ο κ. Ansari.
Από την άλλη πλευρά, οι νέες προϋποθέσεις για ελάχιστη επένδυση στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Βάρη, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη θα έχουν και μια θετική πλευρά, εξηγεί ο ίδιος.
"Θα περιορίσουν τη λαϊκή αντίθεση στο πρόγραμμα καθώς θα μειώσουν τον αντίκτυπο που μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει η χρυσή βίζα στις τιμές κατοικιών και την προσιτότητα τους εκεί που η προσφορά είναι χαμηλή", πρόσθεσε.